Gondolkodás fejlesztése

rené descartes arcképe
René Descartes

Gondolkodom, tehát vagyok

Talán sokan ismerik a fenti szállóigévé vált kifejezést, amely René Descartes (ejtsd: Röné Dékárt) francia filozófustól származik, ez volt az ő filozófiai alapelve. Idén, 2015-ben emlékezünk halálának 365.-ik évfordulójára.
Az ember egyik legfontosabb jellemzője a gondolkodás. Az önálló emberi mivoltunk abban áll, hogy képesek vagyunk a körülöttünk levő világról gondolkodni, és saját véleményt alkotni. Az önálló gondolkodás hiánya mások utánzásához, ész nélküli követéséhez vezet.
Életünk során sokszor találkozunk olyan problémával, amely megoldásához szükségünk van a már meglévő ismereteinkre, tapasztalatainkra. Ugyanis a megoldáshoz ezek átalakításával, feldolgozásával, gondolkodással jutunk el.

Lássunk pár konkrét példát! Egy keresztrejtvény megfejtése során is állandóan a meglévő tudásunkra támaszkodunk, gondolkodunk, hogy melyik az odaillő szó. Ha egy kisgyerek elé odatesszük egy arc puzzle darabjait, a gyerek valószínű össze tudja rakni az arcot, mert felismeri az arc részeit. Ha összekeverjük az esti lefekvés mozzanatait ábrázoló képeket, egy egészséges gyerek bizonyára sorba tudja rakni, mert már ismeri az esemény sort.

Gondolkodást fejlesztő játékok

Természetesen minden életkorban más-más a megfelelő fejlesztőjáték. Az alábbi lista elsősorban az óvodások és kisiskolások számára javasolt játékokat tartalmazza.

nikitin matrici játék
Nikitin játékcsalád: Matrici játék
  • Nyelvi társasjátékok, kártyák (például Angol gyerekeknek, Német gyerekeknek)
  • Táblajátékok (például sakk, Dáma, Backgammon)
  • Logikai játékok (például Rubik-kocka, ördöglakat)
  • Kirakók (például Lonpos puzzle, Iván zsanér játéka, Négyet egysorba)
  • Agytornák (Go, Einstein, Go, LÜK füzetek, Gyerek Sudoku)
  • Barkochba szóbeli játék
  • Nikitin játékcsalád (például Matrici, Logikai sorozatok, Formido)