Dühös baba önkontrollja

Önkontroll 3 év alatti babáknak

dühös-bébi
Már több helyen írtunk a gyermekkori düh mozgással való leszereléséről. Egy korábbi cikkben 5+1 ötletet adtunk, egy másik írásban pedig szintén a düh levezetését szolgáló sportos gyakorlatokról írtunk.

Azonban mi a helyzet a babákkal? Ők is lehetnek dühösek, zaklatottak, de nekik még szókincsük sincs a problémájuk, érzéseik kifejezésére. Amikor megmarkolják az anyuka haját, vagy a 6 hónapos bébi beleharap a mama karjába nem azért teszi mert támadni akar, hanem azért mert egyszerűen nincs más eszköze kifejezni az érzéseit, szükségletét. Az idő múlásával a kisgyerekek megtanulják megkülönböztetni a rosszat a jótól akkor, ha a szülő világos és következetes szabályokat fektetnek le.

A gyerekek másfél éves koruk körül kezdik megtanulni, hogy ők a szüleiktől független emberkék, ezért aztán megpróbálnak olyan független módon viselkedni, ahogy csak lehet. Azonban csak korlátozott önkontrollal rendelkeznek, nem ismerik a várakozás, megosztás, sorra kerülés fogalmát.

Bár naponta több új szót is megtanulnak, a kommunikációjuk mégis főleg cselekvéseken alapul. Ha mérgesek, frusztráltak, vagy fáradtak akkor lehet, hogy rúgás, ütés, lökés vagy harapás révén próbálják közölni, hogy “hé, fáradt vagyok! pihenni akarok!”

Hogyan változtathatna ezen a szülő? Ön, mint szülő gondolkodjon el a következőkön.

 • Figyelje meg, hogy milyen szituációk vezetnek általában a baba agresszív viselkedéséhez.
 • Ön mit gondol, miért éppen ezek az okok?
 • Ön hogyan reagál általában, amikor a baba frusztráltnak látszik?
 • Ön szerint ez a reakció segít-e a gyereknek?

Tehát, akkor hogyan tanítsuk meg a kisgyerekeket az önkontrollra, és arra, hogy kevésbé támaszkodjanak az agresszív viselkedési formákra ha közlendőjük van?

Ha 1 évesnél fiatalabb a baba

Figyelmeztesse a bébit határozott, de nem mérges hangon. Ezután terelje el a baba figyelmét valami másra. Ha például a bébi az anyuka haját húzza, a mama tartson a gyerek elé egy plüssjátékot, inkább cibálja azt. Ha a gyerek esetleg a TV távirányítóját piszkálja, adjon a kezébe egy olyan játékot, amin gombok vannak. A lényeg, hogy a gyerek figyelme másra irányuljon.

Ha 1 évesnél idősebb a kisgyerek

hisztis-kisgyerek
Amikor egy kisgyerek agresszív, akkor általában elvesztette az önkontrollját, és meg kell nyugtatni mielőtt bármilyen „leckére” sor kerülhetne. A következő 7 dolog segítheti a szülőt abban, hogy ő segítse a gyereket a saját érzéseinek kezelésében, az önkontroll kialakításában.

 1. Maradjon nyugodt. Minél nyugodtabb a szülő, anál gyorsabban nyugszik meg a gyerek.
 2. Ismerje fel a gyerek érzelmeit és célját. Tudassa a gyerekkel, hogy érti a problémáját, tudja, hogy ő mit akar, de közölje vele mi a nem helyes viselkedés. “Rendben, tudom, hogy szeretnél még a játszótéren maradni és dühös vagy mert haza kell mennünk. Szabad dühösnek lenni, de nem szabad a mama haját húznod.”
 3. Amikor a gyerekhez beszél, használjon a kezével gesztusokat is. Beszéljen hozzá nyugodt, határozott hangon. Közben a kezével is mutassa, hogy “nem”, “állj”, stb. Például ha a gyerek elkezdi ütni a mamát, akkor ő nyugodtan, nem erősen fogja le a gyerek kezét és szorítsa azt a gyerek oldalához, közben pedig határozottam közölje a gyerekkel, hogy az ütés fájdalmat okoz. Ügyeljen arra, hogy a gyerekkel semmiképpen ne legyen mérges, ne okozzon neki testi fájdalmat.
 4. Ajánljon alternatív lehetőségeket. Adjon a gyereknek lehetséges megoldásokat a cél elérésére. Ha például a gyerek a lakásban elkezdi dobálni a labdát, akkor vagy adjon neki egy szivacslabdát, vagy vigye ki a szabadba labdázni.
 5. Próbálja meg elterelni a hisztiző gyerek figyelmét. Ne reagáljon a gyerek hisztijére, inkább olyat tegyen, amire a gyerek nem számít. Mutasson rá egy közeli madárra, kezdjen el olvasni neki a kedvenc meséjéből, vegye elő legkedvesebb játékát. Ugyanis a lényeg az, hogy a kisgyerekek figyelmet szeretének, minél többet. Ha a szülő nem reagál a hisztire, hamarabb abbahagyják azt, és elfogadják a felajánlott foglalatosságot.
 6. Javasoljon a gyereknek különböző módszereket az erős érzelmek kezelésére. Ha például a gyerek nagyon dühös, mondja neki, hogy ugráljon le-föl, vagy rugdaljon egy labdát, esetleg tépkedjen papírt, vagy ölelgessen egy játékmacit. Így a gyerek megtanulja hogy, hogyan vezesse le a mérgét mások bántása nélkül.
 7. Segítsen a gyereknek kikapcsolódni, pihenni. Némely kisgyerek hamarabb megnyugszik, ha egyedül lehet egy csendes, biztonságos helyen. Ez nem büntetés, hanem segít a gyereknek megtanulni, hogy megnyugtassa magát és visszanyerje az önuralmát. Amikor a gyerek összeszedte magát, dicsérje meg, hogy milyen ügyesen nyerte vissza a nyugalmát.

Ha a kisgyereknek megtanítjuk, hogy a dühének, frusztrációjának levezetésére és megszüntetésére jobb és elfogadottabb módszerek is vannak, mint ütni, vágni, rúgni másokat, akkor sok jövőbeni problémát megelőzhetünk. Szeretetre méltó, kedves tagja lesz az óvodai, iskolai közösségnek, és felnőttként is kedvelni fogják. Bár tudom, hogy ezzel manapság sok fiatal szülő nem ért egyet.

Lejegyezte: Mihály Katalin