Különleges weblap leltár

Különleges weblap leltár

kwhjatek.hu weblap leltára
kwhjatek.hu weblap leltára

Karácsony után, a szilveszteri igéretek előtt átgondoltuk mi történt honlapunkon az elmúlt 4 hónapban. Ami most következik, az amolyan különleges weblap leltár.

2015. augusztusában indult útjára a Lurkó Csoport egyik tematikus honlapja, a kwhjatek.hu weboldal, a különleges figyelmet igénylő gyerekekről. A blogok témái sok olvasóhoz eljutottak, ami nagyszerű érzés. Elsősorban a szülőknek szeretnénk tanácsokat, ötleteket adni, hogy az otthon biztonságában milyen játékos tevékenységekkel tudják lekötni különleges figyelmet igénylő gyermeküket.

A letölthető, ingyenes játékok mellett készen megvásárolható fejlesztő játékokról is szóltunk. Érintettük a diszkalkuliás, diszlexiás, autista, és hiperaktív gyerekek problémáját. Álljon itt egy rövid leltár, összegzés arról, amiről eddig írtunk.

Az első bejegyzésekben a megértés és a tanulás kapcsolatát boncolgattuk. Azt próbáltuk megvilágítani, hogy amit megértünk, azt könnyebben megtanuljuk. Szóltunk arról, hogy a diszkalkuliás gyerekek szülei milyen otthoni segítséget tudnak nyújtani a lurkók számára, a feladatok megértéséhez. Leírtuk a szövegkiemeléses módszert, amivel a részekre osztott és színekkel jelölt feladatok megértése és megoldása egyszerűbbé tehető. Így a gyermek lelki nyugalma is megmarad, nem lesz ideges a kudarc miatt.

Ez vezetett a következő témához, a dühös, mérges gyerek viselkedéséhez. Boncolgattuk, hogy mitől lesz egy kölök dühös, és mit tehet apu, anyu annak érdekében, hogy az ilyen stresszes állapotot a minimálisra csökkentsék. A dühös gyerek nem tud figyelni, ami további kudarchoz vezet.

Újabb nagy témakört a figyelem fejlesztése adott. Ehhez a weboldalunkról letölthető rajzokkal igyekeztünk hozzájárulni. A figyelem, az apró dolgok felismerése mindig fontos. Ugye ismerik a mondást, hogy az örödög a részletekben rejlik?

A kellően figyelmes gyerek észreveszi az azonosságot és eltéréseket. Az apróságok felfedezése révén képes lesz akár madarat is rajzolni, Legóból golyópályát építeni, vagy a Quercetti pötyijáték mintáját kirakni. Ennek gyakorlására találnak letölthető rajzokat a honlapon, de a webáruházban is kapható rengeteg ilyen játék.

Bonyolultabb feladatot jelent a hallott hangok és a hozzájuk tartozó ábrák párosítása, amihez szintén sok segédanyagot találnak a weboldalon. Ezekkel a szülő jól használható házi logopédia gyakorlatokat állíthat össze. A hanghatáshoz, tapshoz gyorsasági feladatok kapcsolhatók, amik az észlelés és figyelem intenzív fejlesztését szolgálják. Ráadásul egyszerre több dolgora kell koncentrálni: a taps elhangzásakor a helyes cselekvést kell végrehajtani és rövid idő alatt. Az ilyen jellegű játékokhoz természetesen alapvető feltétel, hogy a gyerek megértse a tennivalókat. Emlékeznek még? A megértéssel indultunk.

A feldolgozandó információt több formában kaphatja a gyermek. Írott szöveg, rajzos vagy szóbeli utasítás, révén, esetleg mozgással, gesztikulációkkal illusztrált produkció formájában. Az oly fontos megértéssel a magyar iskolásoknak komoly problémája akad, amint ezt sajnos a Pisa felmérés eredménye bizonyítja. A vizsgálatban gimnazisták vettek részt, akiket a digitális szövegértés vonatkozásában tesztelték.

Azonban már óvodás korban elkezdhetjük a gyerekek szövegértését fejleszteni, a mesék és az otthoni, irányított beszélgetések révén.
Az erről szóló bejegyzésünkben sok témát talál, amelyek feldolgozásával az ovisok szókincse bővíthető, a körülöttük levő világ megértése elősegíthő. E témában mindenképpen meg kell említeni a NIKITIN játékcsalád Creativó társasjátékát.

A megértés és figyelem fejlesztése minden gyerek számára fontos, hiszen e két képesség hiányosságai az első iskolai évben rengeteg kudarcot okozhatnak. A gyerek tanuláshoz való hozzáállását alapvetően eldöntheti.

Az összes gyerekbe beletartoznak az autisták, a hiperaktívak, a figyelemhiányosak is. Számukra léteznek speciális játékok, játékmódok, amelyekről külön bejegyzésekben szóltunk. Igazán remek ötletnek bizonyult egy amerikai autista gyerek apukájának autómos vállalkozása, amiben autista embereket foglalkoztatnak. Talán érdemes ismét elolvasni a hiperaktív gyerekek számára szóló játékos foglalkozások leírását. Az ő figyelmük lekötése nem kis feladat!

Az örökmozgó gyerekekkel amúgy is nehéz lépést tartani, rengeteg energiájuk van, óriási tudásvágyuk. Mégis előfordul, hogy unatkoznak, nem tudnak mit kezdeni magukkal. Mit tegyen ilyenkor a szülő? Pontosabban fogalmazva, mindenképpen kell-e tennie valamit anyunak, apunak? Sok, eltérő véleményt hallani e témában, de azt nem tudhatjuk, hogy melyik az egyedüli, üdvözítő megoldás, már ha létezik ilyen.

Mint látható a különleges weblap leltárból, az első 4 hónapban nem unatkoztunk, több, nagyobb témát kezdtünk el vizsgálgatni. Célunk az, hogy a jövőben ezeket a kérdéseket részletesebben is körüljárjuk. Még több tanáccsal lássuk el a témák iránt érdeklődő szülőket.