Fénydoboz

Fénydoboz készítése házilag

fénydoboz készítése otthon
Fénydoboz házilag: kellékek

A szomszéd óvodás korú gyerekeire kellett vigyáznom egy szürke és lehangoló napon. Mivel a rossz idő miatt kimenni nem tudtunk, remek benti elfoglaltságot találtam: készítsünk fénydobozt!

Gyorsan átgondoltam, hogy mi kell a fénydobozhoz. Még kéznél vannak a fehér fényfüzérek, azokból néhányat fel tudunk használni. Előkerült a sufniból egy jó nagy átlátszó doboz is, ráadásul a teteje is megvan. Szeretek varrni, így Szilvia másolópapírom is van. Ragasztószalag pedig minden háztartásban akad. Remek, minden összejött lássunk munkához!

A fénydoboz készítés lépései

A doboz tetejét belülről béleljük ki a másolópapírral és a ragasztószalaggal rögzítsük a tetőhöz. Ennek az a célja, hogy a fényt kicsit megszűrje és szépen eloszlassa.

Tegyük a dobozba a fényfüzéreket és egyenletesen rendezzük el az égőket.
A doboz sarkánál vezessük ki a fényfüzér kábelét és utána zárjuk rá a doboz tetőt.

Ha túl vastag a kábel, akkor fúrjunk kicsi lyukat a doboz sarkába és azon át vezessük a kábelt.

Oltsuk le a lámpát és kapcsoljuk be a fénydobozban levő fényfüzért. Voilá!

Mire használható a fénydoboz?

Ujjfestékkel készült mű
Ujjfestékkel készült mű

Bizonyára minden családban van ujjfesték, amit a gyerekek nagyon szeretnek. A rám bízott szomszéd lurkókkal együtt kaptam ujjfestéket is. Szóval a játék egyszerű volt. Mancsokat a festékbe és tessék rajzolni.

A lurkók nagyon élvezték, különösen a színek különböző árnyalatát. Láthatták hogyan változnak a színek, amint összekeverik azokat a doboz tetején. Az alulról jövő fény egészen különleges hangulatot adott.

Hirtelen támadt ötletként, fogtam egy ív celofán papírt, amit felvagdaltam kb. 8-9 cm méretű négyzetekre. A gyerekek aztán befestették a celofán darabokat mindenféle színűre. Száradás után  a színes celofánokat szépen egymásra tettük a doboz tetején. A darabokat úgy rendeztük el, hogy csak részben fedjék egymást. Ezzel jól lehetett érzékeltetni, hogy a színek keverésével új színeket lehet létrehozni.

Volt itthon pár ív speciális fólia, amire szárazon tötölhető tollal lehet írni. Ezekből egyet feláldoztam és levágtam belőle egy akkora darabot, ami a fénydoboz tetejét kívülről pont befedi. A szárazon törölhető tollakkal aztán mindenfélét lehetett rajzolni.

A fénydoboz készítésével jó darabig elszórakoztunk. Rettentően mulatságos elfoglaltság volt a gyerekeknek és nekem is. Olyan sokat nevettünk! A gyerkőcök pedig élvezték, hogy a sötét szobában világító fénydobozra az ujjfestékkel és filctollal mindenfélét varázsolhatnak.

Igazi multifunkcionális játék! A kreativitástól kezdve a finommotoros képességek fejlesztésén át izgalmas, mégis nyugtató játék. A sötét szobában az egyenletesen világító fénydobozra festett művek különös hangulatot árasztanak. A házilag készített fénydobozt őrizzük meg, máskor is előszedhetjük egy kis móka kedvéért.

Mihály Katalin