Mibe csomagoljuk az autista gyerek játékát?

Egy autista gyerek örül-e a szépen csomagolt játéknak?

Az autizmusról, mint állapotról, funkció-zavarról sok cikket lehet olvasni szakemberek és érintett családtagok tollából. Az Autisták Országos Szövetségének honlapja szerint Magyarországon minimum 100 ezer autista él. Családtagjaikat is figyelembe véve tehát több százezer ember érintett.

Ez a cikk nem az autizmus okairól, kezeléséről, terápiájáról szól. Inkább azt próbáltuk körbejárni, hogy a közelgő karácsonyi ünnepet hogyan tegyük valódi ünneppé az autista gyerek számára is.

Ezt az összefoglalót azoknak szánjuk, akiknek szűkebb és távolabbi családi, baráti környezetében autista gyerek él, akivel karácsonykor találkoznak, és ezt a kis különcöt meg is ajándékozzák. Kifejezetten a neki szánt karácsonyi ajándékkal kapcsolatban szeretnénk tanácsokat adni.

Reális elvárások

A karácsonyi készülődés, majd az ünnepnapok nagy izgalmakkal, különböző elvárásokkal járnak: a szokásostól eltérő napirend, izgalmas programok, ünnepi étel, ital, várva várt találkozások, titkon remélt játékok.

Az autista gyerekek számára ez az időszak különösen sok stresszt és félelmet hordozhat magában. Számukra a változás ijesztő, a megszokottól eltérő környezet, esemény zavaró. Az ő izgatottságuk nem az örömből táplálkozik. Nem tudják mi lesz, mire számítsanak. Így van ez a nekik szánt ajándékokkal is.
Készítsük fel az autista gyereket is az ünnepi kavalkádra, saját elvárásainkat pedig tereljük a helyes mederbe.

Autista gyerek ajándéka

A nem autista gyerekek számára nagy öröm a meglepi ajándék. Vajon megkapja-e azt a babát, autót vagy építőt, amit titkon annyira szeretne? Számukra kellemes izgalom az ajándék kicsomagolása, hogy  megtudják, vajon mit rejt a szép csomagolópapír, doboz, vagy tasak. Kicsi korban a csomagoló anyag zizegése még talán nagyobb izgalmat okozhat, mint maga az ajándék.
pluss-figurak-celofanban-autistaknak
Az autista gyerekeknél ez egészen másként van. Számukra az ismeretlen a biztonságérzet elvesztését jelenti. Ők idegesek lesznek, félnek, mert nem tudják mi van a csomagoló anyagban. Nem szeretik a meglepetést, nekik fontos tudni, hogy mire számítsanak. Mit tehetünk azért, hogy az autista gyereket és környezetét felkészítsük, hogy az ajándék neki is öröm legyen? Van pár ötletünk.

  • Egyeztetés a családtagokkal: a szülő ne bízza a véletlenre az autista gyereknek szánt ajándékot. Adjon egy listát a családtagoknak, barátoknak, hogy ők arról válasszanak. Tudatosítsa bennük, hogy egy autista gyerek más szemmel néz az ismeretlen ajándékra.
  • Titkok nélkül: ne tartsa teljes titokban az ajándékot. Némely autista gyereknek az is elég, ha csak utalásokat kap az ajándék jellegéről. Ezt megtehetik játékosan is. Például találós kérdések formájában hozzák tudomására, hogy az ajándék milyen kategóriába tartozik. Ha a végén a gyerek megtudja, hogy valamilyen babát, vagy ismert rajzfilmből való plüssfigurát kap, már megnyugszik.
  • Ajándék bemutató tábla: készítsenek egy nagy, színes kartontáblát, és arra ragasszák rá az autista gyereknek szánt ajándékok képét. A tábla lehet fenyőfa formájú, vagy esetleg egy nagy piros szív. Ez a vizuális emlékeztető megszünteti a gyerek félelmét az ismeretlen ajándéktól.
  • Ne használjon díszes csomagoló papírt: csomagoljon inkább celofánba mert az nem takarja el az ajándékot. Esetleg egy sima papírból vágjon ki valamilyen formát és azt ragassza rá az ajándékra, de semmiképpen ne fedje be teljesen az ajándékot.
  • Ne használjon szalagot: a díszítő szalagok, zsinegek csak stresszt okoznak az autista gyerekben. A gyengébb finommotorikai képességgel rendelkező gyereket pedig idegesíti a szalaggal való bíbelődés. Tegye inkább könnyen nyitható tasakba az ajándékot, melynek képét ragassza a tasak külsejére.

átlátszo-csomagolás-autistáknak

Milyen játékot vegyek egy autista gyereknek?

Egy korábbi bejegyzésben részletesebben ismertettük, hogy melyek a legmegfelelőbb játékok. Nem szeretnénk ismétlésbe bocsátkozni, inkább olvassák el a cikket, és az ott felsorolt játékok között biztosan találnak megfelelőt az önök kis különce számára.

Az autizmus világszerte egyre több figyelmet kap. Nemrég olvashattuk, hogy a Szezám utca gyereksorozat főszereplői közé bekerült Julia, az autista kislány. A népszerű sorozat talán segíti a többi gyereket abban, hogy megértsék különc társaikat, akik nem rosszak, nem barátságtalanok, csak mások.