Kommunikációs játék: Nikitin Creativo

Kommunikációs játék: Nikitin Creativo

nikitin-creativo-kommunikacios-jatekLéna és Boris Nikitin fejlesztőjáték kollekciójának brilliáns darabja a Creativo névre keresztelt társasjáték. A Nikitin játék márka valamelyest már ismert a magyar családok körében is. A házaspárról szóló egyik cikkünkben részletesen olvashatnak az általuk kifejlesztett játékok történetéről és alapelveiről.

Mit tud a Creativo?

Manapság mindenhonnan dől a kommunikáció, információcsere, információ átadás. Játékok és komoly tanulmányok egyaránt üzenetet továbbítanak. Ha napokig nem beszélünk senkivel, az is valamilyen kommunikáció. Azt üzeni, hogy „most nem vagyok kiváncsi senkire”. Gyakran abból van a baj, hogy nem mindenki ugyanazt érti egy adott kommunikációs tartalom alatt.

Különösen akkor, ha ugyanaz az információ eltérő formákat ölt. Más a beszéd, az írás, a rajz, a mozgás révén közvetített gondolat. Mindezt ötvözi a Creativo. A játék 160 db kártyája egy-egy gondolatot tartalmaz. A játékos feladata az, hogy ezt a gondolatot valamilyen módon közölje a többiekkel.
Az információ átadás módját is megszabja a játék, mégpedig színekkel kódolva. nikitin-creativo-jatek-reszletKépzeljenek el egy óralapot, amit színes körcikkekre osztottak. Ha forgatás után a mutató a piros színen áll meg, akkor egy piros kártyát kell húzni és a dobozban levő 60 db építőkockából kell megépíteni a kártyán levő információt. Persze nem szükséges mind a hatvanat felhasználni! A többieknek ki kell találni mit írtak a kártyára. Ha az óramutató a sárgán állt meg, akkor a kihúzott sárga kártyán levő információt szavakba kell önteni, de tilos a kártyán lévő szót használni. A kék szín a rajzolást jelenti, a zöld szín pedig az utánzást. Ugye milyen sokféle módszert kell a játékosnak tudnia ahhoz, hogy teljesítse a feladatot! Ráadásul mindezt nehezíti a rendelkezésre álló idő, mert nem lehet örökké várni.
Nikitin Creativo-ja egy olyan játék, amivel egy egész csoport gyerek, vagy a teljes család játszhat. Minden 4 évesnél idősebb játékos számára vidám szórakozást nyújt. Felnőttek is nyugodtan elővehetik, mert köztük is lehet jobban vagy kevésbé jól rajzoló, utánzó, vagy fogalmazási készséggel rendelkező játékos. Próbálják ki, ha tetszik a leírás a Creativo a webáruházunkban kapható. Igazán hasznos karácsonyi ajándék lenne!