Mitől mérges a gyerekem?

A gyermeki düh

A düh nagyon erős érzelem, különböző intenzitású megnyilvánulásokkal. Alkalmanként elég ijesztő látvány a szülő számára, amikor kedvenc csemetéje a plafonon van mérgében, elkezd dobálózni, vagy ami még rosszabb, fizikailag fenyegeti valamelyik családtagot. Teljesen természetes ha időnként mérgesek, dühösek vagyunk, ez a gyerekekre is érvényes. A nagy kérdés az, hogy mi az oka a jelenségnek és hogyan kezeljük ezt a felfokozott állapotot.

Miért mérges a gyerekem?

A gyerek dühe gyakran arra vezethető vissza, hogy nem érzi magát biztonságban, félreértik őt, hamisan vádolták valamivel, nem kapja meg, amit szeretne. A düh mögött a mélyben lappanghatnak olyan tényezők is, amiknek semmi köze az aktuálisan történtekhez. A gyerekben hosszú ideje felgyülemlő, sokkal törékenyebb érzéseket is elfedhet. Olyan mint egy vulkán, az energia csak gyűlik-gyűlik, aztán egy egészen apró dolog hirtelen kitörésre serkenti.
Szerencsére a szülő tud segíteni abban, hogy a gyerek agresszív kirohanásai ritkán forduljanak elő. Persze egy játékboltban előadott hisztit nehéz csillapítani, de általában a dühkitöréseket lehet. Hogyan segíthet a szülő? Ehhez nyújtanak támogatást az alábbi gondolatok.

Érzelmi tudatosság

Minél jobban ösztönzi a gyereket arra, hogy beszéljen a nehézségeiről, problémáiról, sérelmeiről, annál kevesebb negatív érzelem fog felhalmozódni benne. Ehhez persze a gyereknek is tisztában kell lennie a saját érzelmeivel. Amilyen gyakran csak lehet, beszélgessenek a dühről, a különböző érzelmekről. Üljenek le egy padra és figyeljenek másokat, felnőtteket és gyerekeket egyaránt. A szülő válasszon ki valakit, és kérdezze meg a gyerektől, hogy szerinte az az ember most mit érez, és ezt ő miből gondolja. Az ilyen beszélgetések növelik a gyerek érzelmi biztonságát is, ráadásul a szókincse is bővül.

Fő a nyugalom

A gyerekek olyanok, mint egy érzelmi barométer. Tökéletesen érzékelik az őket körülvevő hangulatot. Ha a szülő ideges, a gyerek is nyugtalan lesz. A gyerek számára az a mód lesz a viselkedési minta, ahogy anya vagy apa kezeli a saját érzelmeit. Ezért a szülőknek is szükségük van a rendszeres nyugalomra, egy kis egyedüllétre. Próbáljanak meg a baráti körben vagy a szomszédban lakó gyerekes szülőkkel közösen kialakítani valamilyen bébiszitter menetrendet, így mindenkinek jut egy kis relaxációs idő. Ráadásul összekovácsolja a csapat tagjait is!

Fogadja el az érzelmeket

A negatív érzelmek elhessegetése pont az ellenkező hatást válthatja ki. Ha azt mondja a csemetéjének hogy „nem történt semmi, nem nagy dolog” akkor a gyerek továbbra is magában hordozza a feszültséget, úgy érzi nem értették meg, nem tudja feldolgozni mérgének az eredeti okát.
Előbb utóbb kitör a vulkán! Ezt elkerülheti, ha engedi, hogy a gyerek kifejezze az érzelmeit. Mutassa a gyereknek, hogy megérti az érzelmeit. „Tudom, hogy mérges vagy mert haza kell mennünk, de…(jönnek a vendégek).”, „Tudom, hogy bánt, hogy Pisti lerombolta a váradat, de…(menjünk beszéljünk vele)”. Beszéljék meg az okot, és kérje a megoldáshoz a gyerek segítségét. Éreztesse a gyerekkel, hogy az érzelmei, a problémája fontos a szülő számára.

Az agresszivitás határai

A gyereknek meg kell tanulnia, hogy a düh, mérgesség érzése elfogadható, a felnőttek is mérgesek olykor, de az agresszív viselkedés már elfogadhatatlan. Amikor csemeténk valami miatt toporzékol, nézzen a gyerek szemébe, nyugodt, de határozott hangon közölje a gyerekkel, hogy amit most tett, az nem helyes. Ha a szülő kiabál, az azt jelenti a gyerek számára, hogy a szülő is elvesztette a kontrollt saját érzelmei felett. Ha a gyerek abbahagyja a hisztit, dicsérje meg. Ha folytatja, akkor közölje vele a várható büntetést.

Vihar a palackban

Egy szórakoztató játékkal szemléltethetjük a gyerek számára az érzelmi viharaink lefolyását. Megmutathatjuk, hogy az olyan, mint egy tornádó, jön és megy.
Mi kell a játékhoz? Egy üres, átlátszó műanyag palack, pár csepp folyékony szappan, egy csepp piros ételszínező. Kérje meg a gyereket, hogy töltse meg a palackot vízzel kb. háromnegyedig. Adjuk hozzá a pár csepp folyékony szappant és a csepp ételszínezőt. Alaposan
zárjuk le a palack tetejét, nehogy kifollyon a víz. A gyerekkel rázassa fel a palackot, alaposan forgassa meg. Figyeljék meg, ahogy a színes szappanos cseppek összevissza kavarognak a vízben. Ez a felfokozott érzelmi állapot jelképe. Tegyék félre a palackot pár percre és nézzék meg mi történt. A vihar elült, amint az ember is megnyugszik.

Dühös füzet

Fogjanak egy füzetet, amibe beírják az érzelmi viharok dátumát, pontos idejét, mi volt az oka, meddig tartott, és megérte-e a kitörés, mitől lett vége. Meghatározott időnként vegyék elő a füzetet és beszélgessenek az okoról és a megoldásokról. Az események alapján könnyen kiderülhet, hogy mi a legjobb módszer a gyerek számára, amivel elkerülheti az agresszív viselkedést. Ha a gyerek még nem tud írni, rajzoljon valamit a füzetbe, ami kapcsolatban áll az adott problémával.

A témával kapcsolatos további gondolatokat, ötleteket itt és itt olvashat.