Tanulási zavar, koncentráció hiány

Tapsolj és figyelj!

tapsoló gyerekek képeA későbbi tanulási zavarok egyik előjele, ha a gyerek nem tud az életkorának megfelelően koncentrálni, a feladatot időre vagy időben elvégezni. A koncentráció fejleszthető, ehhez segítünk most a következő vidám, ritmikus játékkal. A játékhoz nincs szükség segédeszközre, csak minél több 6 évesnél idősebb játékosra. Szülők, nagyszülők is bekapcsolódhatnak!

A játék menete

A játékosok üljenek körbe és mindenki kap egy számot, amit meg kell jegyeznie. A játék kezdetekor minden játékos külön-külön, azonos ritmusban először kétszer tapsoljon a combján miközben a taps ritmusára azt mondja, hogy „taps-taps”, majd a ritmust megtartva kétszer a tenyerével tapsoljon és közben mondja, hogy „klapp-klapp”. Tehát taps-taps, klapp-klapp. Utána jön a következő játékos, majd a harmadik és így tovább.
Ha már mindenki begyakorolta a mozdulatokat és ismeri a ritmust, az egyes számú játékos amikor a combján tapsol akkor azt mondja „egy-egy”, amikor a tenyerével akkor pedig valamilyen más számot, például „öt-öt”. Ekkor az 5-ös játékos folytatja a tapsikálást, először a combján tapsolva a saját számát ismétli „öt-öt”, majd a tenyereinek összeütésekor ő is egy másik számot mond (például „hét-hét”), ekkor a 7-es játékos következik. A játék így megy körbe-körbe. Aki eltéveszti a ritmust, vagy nem reagál ha az ő száma hangzik el, kiesik a játékból, de továbbra is ott marad a körben. Ugyanis ha valaki az ő számát mondja, akkor az a játékos is kiesik!

Mit fejleszt ez a játék?

A játék során nagyon kell koncentrálni. Egyrészt tartani kell a comb-tenyér sorrendet, figyelni kell a ritmusra, és a számokra. Ráadásul ha már valaki kiesett, az ő számát nem szabad alkalmazni, hiszen ő már nem játszik. Nagyon komplex koncentráció és memória fejlesztő játék.
Számok helyett használhatunk színeket, állatok neveit, vagy bármit, amiben a játékosok megegyeznek. Talán még a nagyszülőknek is tetszeni fog!