PISA, a torony ránk dőlt

A diákok pisai bukása

pisai ferdetorony szövegfelhővelAz utóbbi napokban rengeteg helyen olvashattuk arról a szomorú tényről, hogy a magyar diákok digitális szövegértésből megbuktak. A 2012-ben végzett felmérés szerint az európai mezőnyben a legutolsó, a világon a 34 induló ország között pedig a 30. helyen végzett a magyar ifjúság. Náluk csak a brazil, az arab emirátusokbeli és a kolumbiai társaik szerepeltek rosszabbul.

Mit nem értettek a diákok?

Szakértők szerint nagyon kevés magyar diák találta meg azokat az információkat, amelyek a válaszokhoz kellettek. Ez többek között két fontos dologra utalhat. Az egyik, hogy nem tudtak kiigazodni egy ismeretlen honlapon, a másik pedig, hogy nem értették megfelelően az olvasott szöveget. Ez már érvényes lehet a kérdésre is, hiszen ha a feladatot nem értik, nyilván a jó válasz is elmarad. Vagy valamelyik tanulási zavar áll a háttérben?

Mit tehet a szülő?

Ezen az eredményen mindenkinek el kell gondolkoznia, függetlenül attól, hogy az ő gyereke részt vett-e a felmérésben. Ha a szülő is intenzíven használja a netet információ szerzésre – nem csak a Facebook oldalaira gondolva – akkor készíthetne mini projekteket a gyereknek. Találjon ki egy érdekes internetes kutatási témát, ami a gyerek életkorához, érdeklődéséhez illik és legyen ez egy feladat. Nem szükséges, hogy a téma az iskolai anyaghoz kapcsolódjon, jelentsen inkább szórakozást, mintsem házi feladatot.
Előzetesen persze a szülő is tájékozódjon a témában, esetleg javasolhat konkrét weboldalakat a kereséshez. A hétvégén aztán beszéljék meg a projekt eredményét.

Javaslat az első feladatra

Bő két hónap és itt a karácsony. Legyen az első téma az, hogy gyerekünk a Lurkoglóbusz webáruházban keressen ajándékot a testvére számára.

A szülő adjon meg egy pénzügyi keretet, amibe bele kell férni a kinézett játékok árának, így még egy kis számtant is becsempésztünk a feladatba. Készíttessen legalább 3 féle listát, hogy legyen választék. Ha nincs testvér, keressen a csemeténk játékot saját maga számára.

Akik november 30-ig beküldik a listájukat a Kapcsolat oldalon levő e-mail címre, meglepetésben lesz részük!

Szólj hozzá!