Tanulj vidáman

Nyári tanulás jutalommal

nyári tanulás vidáman
Vidám tanulás – észre sem veszed!

Lassan itt nyári szünet, és azon töröm a fejem, hogy vajon a szülők örülnek, hogy a gyerekeiket többet látják, vagy esetleg bánkódnak az esti nyugalom után, amit a tanév alatt megszokhattak?

A csemeték minden bizonnyal a sarokba vágják a könyveiket, örülnek a szabadságnak. Jaj, csak nyáron ne tanuljunk már – reménykednek! Pedig a nyár tökéletes időszak arra, hogy a tanulást és szórakozást összeköthessük, ha annak nincs tanulás szaga.

A hosszú szünet végére sok gyerek egyszerűen elfelejt dolgokat: az olvasás, helyesírás, számtan élen járnak e tekintetben. A srácok tudásszintje eltérő, aminek feléért a nyári időszak a felelős. Ha megfelelő szünidei programokat szervezünk, ösztönzőket vezetünk be, csökkenthetjük a hátrányt.

Nem feltétlenül nyári táborokról van szó, persze azok sem ártanak. Íme néhány ötlet, hátha valamelyik segít.

Olvass és jutalmat kapsz!

Hangosan olvasó kislány
Hangosan olvasó kislány

Dolgozzon ki egy jutalom rendszert, ami az elolvasott oldalak számán alapul. Például minden elolvasott oldal 1 pontot ér, és egy minimális pontot el kell érni minden hét végére. Anélkül nincs elismerés! Ezt a célt reálisan kell meghatároznia a szülőnek, nem szabad nagyon magasra tenni a mércét, mert az ellenkező hatást válthat ki.

Legyen kicsi, közepes és egy nagy jutalom. A kis jutalom hetente érdemelhető ki, a közepes havonta, a nagy pedig egyszer, a nyár végén. Az olvasás témáját a gyerek választhatja meg, olvashat könyvet, vagy neki való újságot, magazint. A végső cél az, hogy minél többet olvasson. Diszlexiásoknak különösen hasznos lehet. A kilátásba helyezett jutalommal elérhetjük, hogy a gyerek valóban akar olvasni.

Ezzel pedig mindenki nyer! Amíg a lurkónk a betűket falja, a szülő kis nyugalmat kap cserébe. Természetesen a legjobb a példamutatás, az ajándék békeidő alatt olvassunk mi is. Fontos kérdés, hogy milyen jutalmat adjunk?

A heti jutalom lehet például, 30 perc extra számítógépezés a megengedett időszakon felül, vagy 1 este egy órával tovább fennmaradás, vagy vasárnap délutáni extra fagyi a cukiban, de ne adjunk pénzt.

A havi jutalom lehet egy előre meghatározott összeg erejéig (például 500 forint) közösen vásárolt apróbb játék, magazin, könyv, stb. A jutalom árát ne adjuk a gyereknek, vigyük el őt a megfelelő boltba és együtt vegyük meg, amit ő szeretne.

Végül a legnagyobb jutalom a nyár végi, egyszeri elismerés, ami lehet már pénz. Az összeget a családi költségvetés lehetőségei határozzák meg, de ne legyen irreális.

Fürkésszük ki a jövő titkát!

jövő tanév tervezése
Tervezzük meg a jövőt!

A tanulási zavarokkal küzdők számára különösen fontos, hogy minél kevesebb kudarc érje őket, hiszen van éppen elég problémájuk. Nekik úgy segíthetünk ha utánanézünk, hogy a következő tanévben milyen témákról tanulnak, legyen az görög mitológia vagy csillagászat. Ennek fényében már bizonyos előismereteket nyújthatunk a jövő tanulmányaihoz.

Távolról sem arról van szó, hogy egy tankönyvet adjunk a gyerek kezébe! Keressünk az adott témához kapcsolódó képes magazint, filmet, vigyük el a gyereket múzeumba vagy planetáriumba, állatkertbe, színházba, bábszínházba.

A lényeg, hogy a témáról kapjon szórakoztató bemutatót, és amikor a suliban az adott anyaghoz érnek, nem lesz számára teljesen ismeretlen. Érdemes körülnézni a helyi könyvtárban, sok helyen a könyveken kívül CD, DVD kölcsönzés is folyik.

Főzzük ki együtt!

apa és fia főznek
Finom lesz, ha apa is segít!

Biztosan van a csemeténknek is kedvenc étele, de rávehetjük egy kis kulináris kalandra is. Adjunk a kezébe egy sok képpel illusztrált szakácskönyvet és válasszon ki egy receptet, mondjuk a legközelebbi vasárnapi ebédhez.

Közösen gondoljuk át alaposan, hogy be tudunk-e szerezni minden hozzávalót, beszéljünk az anyagi kiadásokról is. Ha mindezen túl vagyunk, menjünk vásárolni és végül jöjjön a fő attrakció! Főzzünk együtt.

A gyerek hangosan olvassa a receptet, mi pedig csináljuk, amit ő mond. A főzésbe is bevonhatjuk, persze vigyázzunk a biztonságára. Az olvasás gyakorlásán túl ez remek módszer a szövegértés és a figyelem fejlesztéséhez is. Ráadásul a matekot is becsempészhetjük, ha a hozzávalók mennyiségének mérését szemünk fényére bízzuk!

Kell ennél több? Olvasás, szöveg értelmezés, figyelem, számtan és még jót is eszünk! Akár hetente ismételhetjük! Azt viszont nem tudom, hogy majd ki mosogat!

A felsorolt ötletek középpontjában az olvasás áll, mégha ez nem is mindig nyilvánvaló. A tervek megvalósítása természetesen némi előkészületet igényel a szülők részéről, esetleg a családi költségvetést is át kell gondolni. Azonban biztosan megéri a közösen eltöltött, minőségi idő.

Akármilyen szakmát, hivatást választ majd a gyermekünk, olvasnia és a szöveget jól értelmeznie biztosan tudnia kell. Az interneten is lehet olvasni, de ott egy csomó figyelemelterelő dolog is történik. A könyv, újság, magazin azonban nem tartalmaz felugró reklámokat, lehetővé teszi az elmélyült olvasást, mint például ez az oldal.

Mihály Katalin