Tudományos játékok: gyurma, kocka, tégla

Tudományos játékok: gyurma geometria, a látszat csal?

tudományos játék kocka geometria
Most bemutatunk egy olyan tudományos játékot, amiben a gyurmát, illetve puha agyagot egy érdekes jelenség illusztrálására használjuk. Az agyagból egy kockát készítünk, majd a kísérlet során megfigyeljük, hogy ha a kocka különböző oldalainak hosszát összenyomogatással megváltoztatjuk, és így különböző alakú téglákat készítünk belőle, akkor mi történik a többi oldal méreteivel. Ne feledjük: a kockának egyforma hosszúak az oldalai. Mi fog megváltozni, ha egyik oldala mentén összenyomjuk? Figyelj jól, mert nem egy másik kockát csinálunk, hanem az eredeti kockából különböző méretű téglákat, amelyek ugyanannyi agyagból készülnek! Ez a teszt azt is megmutatja, hogy két egymás mellett levő tégla közül a kisebbnek tűnő tégla talán nem is kisebb. Néha a látszat csal.

A játék intenzíven fejleszti a 7, 8, 9 éves gyerekek megfigyelőképességét, elősegíti az azonosság és hasonlóság felismerését, az ok okozat közötti összefüggés megértését.

A játék kellékei

Az előző bekezdésből azt már tudjuk, hogy szükségünk lesz agyagra. A méretváltozások jelölését alkoholos filctoll végezzük, a méréshez vonalzót használunk, az eredmény leírásához jó, ha van papír és ceruza. A kísérlethez készítsünk elő egy asztalt, és egy vaskosabb könyvet.

A kísérlet lépései

tudományos játék kocka geometria
Kövessük pontosan az alábbi lépéseket, a szükséges eredményeket jegyezzük fel a papírra.

  1. Vegyünk egy jó nagy darabot az agyagból és próbáljunk meg egy kockát formázni belőle. A kockának minden oldala azonos méretű, tehát törekedjünk mi is erre a saját agyagfiguránkkal. Segítségül nézzük meg a legelső ábra 1. számú kis ábráját.
  2. Az alkoholos filccel rajzoljunk szaggatott vonalat a kockára, és jelöljük be a magasságot, a szélességet, és a hosszúságot ahogy a legelső ábra 2. számú kis ábráján látható.
  3. Vegyük elő a vonalzót, mérjük le a három adatot, majd írjuk fel a papírra.
  4. Helyezzük a kockát az asztalra úgy, hogy a magasságot jelölő szaggatott vonal függőleges legyen, amint azt a legelső ábra 2. számú kis ábrája mutatja.
  5. Vegyük elő a könyvet, óvatosan helyezzük a kocka tetejére és finoman kezdjük a kockát összenyomni. Vigyázzunk, hogy a könyv maradjon vízszintes. Hagyjuk abba a préselést, amikor úgy látjuk, hogy a kocka alakja kissé megváltozott. Ha az oldalak, és a sarkok nagyon kikerekedtek, akkor enyhe nyomogatással igazítsuk vissza őket szögletesre, hogy tégla alakot kapjunk.
  6. A vonalzó segítségével most újra mérjük le a magasságot, szélességet és hosszúságot. Írjuk fel a papírra ezeket az eredményeket is.
  7. Fogjuk a könyvet és elővigyázatosan préseljünk ismét egy kicsit az agyagfiguránkon. Jegyezzük fel az eredményeket.

A kísérlet kiértékelése

tudományos játék kocka geometria
Vegyük elő az eredményeket és hasonlítsuk össze a számokat. Nézzük meg, hogy melyik hogyan változott, melyik nőtt, vagy csökkent. Mivel az agyag kockát, illetve téglát fokozatosan összenyomtuk, jól láthatóan csökkent a magassága. Ugyanakkor azt is észrevehetjük, hogy a tégla szélessége és hosszúsága viszont nőtt. Nézzük meg a fenti ábrát és próbáljunk felelni az ott olvasható trükkös kérdésre. Mielőtt elkapkodnánk a választ gondoljunk vissza arra, hogy a kisérlet során felhasznált agyag mennyiségét változtattuk-e. Tettünk-e a kockához, vagy vettünk-e el belőle agyagot?
Érdekel a tudomány? Szeretnél többet tudni a kristály keletkezéséről, vagy a vulkánról? Akkor nézd meg ezt a tudományos szettet. Ha a tükrök világa a vonzó számodra, itt egy remek társasjáték!