Zeneterápia és figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD)

Zeneterápia és ADHD

Hogyan segíthet a zeneterápia az ADHD betegségben szenvedő gyerekeknek? Olvassák el egy amerikai tanárnő történetét. Nevezzük az illetőt Sárának, akinek a 3. fia születés közben komoly traumát szenvedett, és később ADHD-t diagnosztizáltak nála.

Sára fia 1982-ben született, harmadik gyerekként. Szülés közben a gyerek agysérülést szenvedett. Nagyon sírós kisfiú volt, állandó fülgyulladásokkal küzdött, későn kezdett el beszélni. Hat éves korában diagnosztizálták az ADHD-t, különösen a hallásérzékelése volt rossz.

Különböző szakemberek azt a következtetést vonták le, hogy a kisfiú valószínű a középiskolát sem tudja majd elvégezni. Sára ekkor elhatározta, hogy ezt a véleményt csak egy lehetőségnek tekinti és tudatosan törekedett arra, hogy ne legyen borúlátó, ne adja fel.

Nagyon intenzív kutatásba kezdett, rengeteg kérdést tett fel különböző fórumokon, nagyon sok emberrel került kapcsolatba. Megtudta, hogy minden tanulási nehézségnek köze van a hallás érzékeléshez. A gyerek hall, de nem tudja feldolgozni a hallott információt, ami aztán befolyásolja a koncentrálóképességét is. Egyben magyarázatot adott arra is, hogy Sára kisfiának a szóbeli és írásbeli IQ eredménye között miért volt 38 pont eltérés. Sára beiratta a kisfiát mindenféle fejlesztő kurzusra, amelyből több is segített. A megoldás kulcsa azonban a zene volt.

A ritmus változása segít alkalmazkodni

A zene az ADHD-s gyermek agyának azt a részét erősíti, ami a betegség miatt gyenge. A zene segíti és javítja az agy hallás, látás/térbeli észlelés, motoros érzékelésért felelős részeit. Ezek szorosan kapcsozene-terapia-adhdlódnak a beszéd, olvasás, olvasás értelmezés, számtan, figyelem probléma köréhez.

Kutatási eredmények alapján tudható, hogy ha tanulási nehézséggel küzdő vagy ADHD-ben szenvedő gyerekek valamilyen hangszeren tanulnak játszani, az növeli a koncentrációs képességüket, az önbecsülésüket és a memóriájukat. A zenetanulás kifejezetten hasznos azoknak, akiknek problémát okoz a koncentráció valamilyen háttérzajban.

Sára kezdte hozzászoktatni kisfiát a komolyzenéhez. A gyerek 8 éves korában már zenei magánórákra járt. Az iskolai évek alatt a zene segítette a tanulást. Például ritmusra tapsoltak, amikor összeadni és kivonni tanultak, vagy valamit memorizálni kellett. A szervezett zenei órákkal karöltve ezek az otthoni zenés segédanyagok fokozatosan növelték azt az időt, amíg Sára kisfia koncentrálni tudott. Ezt a fejlődést évente lehetett tapasztalni.

Milyen zenei programot készíthet a szülő ADHD-s gyerekének?

 

A sok kutatás, másokkal való beszélgetés és a saját tapasztalatok alapján Sára a következő zenei “programot” javasolja a szülőknek. Ezt akkor is érdemes alkalmazni, vagy legalábbis kipróbálni ha a gyerek teljesen problémamentesnek tűnik. A zenei műveltség semmiképpen nem árt.

  • Vigye zenei foglalkozásokra gyermekét már 1,5 éves kortól.
  • Hallgassanak gyakran ritmus hangszeren előadott zenét és azzal párhuzamosan, hangosan mondják a ritmust, vagy valamilyen eszközzel kövessék azt.
  • Táncoljanak a zenére, mert a változó ritmus segíti a koordinációt és a koncentráció fejlőését.
  • Rajzoltassa gyermekét. Az iskolából való hazatérés után, de még mielőtt nekiállna a maradék házi feladatnak, tegyen fel valamilyen komoly zenét és engedje a gyerkőcöt alkotni, rajzolja le ami az eszébe jut a zene hatására.
  • Adjon a gyerek kezébe ADHD-barát hangszert. E célra nagyon megfelel a kasztanyetta vagy triangulum, esetleg csengő, mert zenélés közben a gyerek mozogni is tud, nincs helyhez kötve.
  • Meneteljenek reggel. Tegyen fel induló zenét és menetelve menjenek a szobából a fürdőbe, vagy a konyhába. Mozogjanak intenzíven a lábak és lendüljenek a karok!
  • Ha kocsival mennek iskolába, énekeljenek az úton. Az éneklés ugyanis figyelmet igényel, így a gyermek agya kellően be lesz melegdeve, mire a suliba érnek.

Mi lett az eredmény? Sára fia a kemény munkának köszönhetően leérettségizett és utána elvégezte az egyetemet film és filozófia szakon. Kitűnő eredménnyel. Ma 34 éves, nős és a filmiparban dolgozik. A zene a mai napig fontos tényező az életében, munkába menet a kocsiban minden nap klasszikus zenét hallgat. ADHD betegségét a “barátjává” tette, mert rendelkezik azokkal az eszközökkel és megértéssel, amivel ezt elérheti.

Ha szeretne egy jó minőségű ritmushangszer készletet, ajánlom a német Legler cég termékét. Ezek a hangszerek könnyen kezelhetők és nem akadályozzák a zenélés közbeni mozgást.

Lejegyezte: Mihály Katalin