iPad és az autizmus diagnózisa

iPad játékkal diagnosztizálható az autizmus?

Az angol Strathclyde egyetem kutatási eredménye szerint az autizmus diagnosztizálható azáltal, hogy  megfigyelik az okostelefonon vagy tableten játszó gyerek kézmozgását.

Dr. Jonathan Delafield-Butt és társai egy iPad játék közben követték és regisztrálták a játszó gyerekek kézmozgását. Ezeket az adatokat aztán elemezték. A kutató kijelentette, hogy az autizmus felismerhető annak a sémának az alapján, ahogy a gyerek játszik.

Ez óriási áttörés a betegség diagnosztikájában, mert nincs szükség stresszes és drága klinikai vizsgálatokra. A gyerekek is élvezik a játékot. Az autizmus minél koraibb felismerése pedig fontos, hogy a gyerek és a szülő is megkaphassa a szükséges támogatást. Persze további vizsgálatok szükségesek, hogy megerősítsék ezt az eredményt, és felfedjék a vizsgálat határait.

Mi utal autizmusra a tablet használatban?

Az eddigiek alapján úgy vélik, hogy a legfontosabb tényező a mozgás. Más szavakkal, nem a szocializációs, nem az érzelmi és nem is a megismerő faktorok azonosítják az autizmust. A kulcsfontosságú faktor a mozgás, ahogy a gyerek megérinti a képernyőt, ahogy az ujjaival gördíti a felületet, ahogy használja a kijelzőt.

Ez a váratlan felfedezés újabb löketet ad annak az erősősödő tudományos nézetnek, hogy az autista gyerekeknél alapvetően a mozgás szakadt meg, ez vezetett az állapotukhoz.

A kísérletbe 37 autista gyereket vontak be, életkoruk 3-6 év közötti volt. Arra kérték őket, hogy tableten játszanak. Az eszközök kijelzője érintésre érzékeny volt és beépített mozgásérzékelő figyelte a gyerekek játékát.

Az adatok elemzése azt mutatta, hogy a gyerekek erősebben nyomták a képernyőt, egy kézmozdulaton belül az erősség eloszlása különböző volt, és a mozgás kinematikája gyorsabb, szélesebb volt, a képernyő külsőbb részeit többet használták.

A kutatók olyan vizsgálati módot akartak kidolgozni, ami a gyerekek számára ösztönös, gyors, szórakoztató és leköti őket. Az iPad alapú játékok tökéletesnek tűntek. A tabletek pedig erős érzékelőkkel rendelkeznek, amelyekkel pontosan lehet mérni a gyerekek játékmódjának dinamikáját. Az iPad és autizmus vizsgálatról szóló angol nyelvű teljes cikk itt érhető el.

Ha ez a módszer teljes igazolást nyer, az iPad, vagy  tableten való játék nem csak szórakoztathatja a gyerekeket, hanem felfedheti egy egészen más életformát jelentő állapot, az autizmus diagnózisát.

Lejegyezte: Mihály Katalin