ZOOB – fejlesztő építőjáték

ZOOB észlelést fejlesztő építőjáték

zoob figura 17 részbőlA ZOOB építőjáték azon túl, hogy érdekes, remekül fejleszti a vizuális észlelést is. Már a játék dobozának kibontásakor a gyerek nyilván észreveszi, hogy az egyes elemek végei eltérőek. Ez lényegében azt jelenti, hogy észlelte az azonos és eltérő alakzatokat. Még mielőtt a mintafüzetet kinyitná, már jár az agya – és valószínű a keze is -, hogy hogyan illessze össze a színes műanyag részeket. Felfigyel arra, hogy vannak gömbben és vannak üreges részben végződő elemek, amiket nyilván megpróbál összeilleszteni. Megérzi a lényeget és egymásután sorban pattintja az elemeket. Az eredmény a teljes siker!

ZOOB figura születik

Egy-egy ZOOB figura építéséhez az elemeket különböző módon kell összepattintani. A 3 legalapvetőbb módszert a linkről letölthető ábra mutatja.

Egy példával mindjárt illusztrálnánk, hogy a 3 eljárásból mit is lehet építeni. Nézze meg a baloldali képet. Ennek a figurának az elkészítéséhez 17 db elem elegendő. Több szempontból is meg kell figyelni a képet. Például:

  • Milyen elemek kellenek a figurához. A tökéletes utánzáshoz a színek is számítanak, tehát azokat is ki kell válogatni a dobozból. Ha csak a formákhoz ragaszkodunk, akkor elég a formák azonosítása. Bármelyik is a cél, a megfelelő számú elem kiválasztásához mindenképpen észlelni kell az azonosságot és különbözőséget.
  • Hogyan kezdjük az építést? Ezt az egyszerű figurát is meg kell tervezni. Melyik rész legyen az első? Ha nem is tudatosan, de a rész-egész viszonyának kérdése merül fel. A figura egyes részeit külön-külön építsük-e, vagy mindjárt az egészet? A feje felől, vagy a lábai felől kezdjük? Nincs rossz vagy jó megoldás, a legegyszerűbb ha kipróbáljuk. Amíg nem időre megy a játék, addig mindegy. Ha ketten játszanak, alkalmazhatnak eltérő módszert.

A kész figura többszörös örömet okoz. Egyrészt az alkotás feletti sikerélmény, mert kész a szép alakzat. Másrészt a megvalósítás képességének boldog tudata. A gyerek meg tudta csinálni, amit elképzelt.
A ZOOB játéknak az is óriási előnye, hogy a gyerekkel együtt nő. Ahogy fejlődik a gyerek kézügyessége és kreativitása, úgy lesz képes egyre bonyolultabb figurákat is megépíteni. A fenti képen látható egyszerű emberkétől eljuthat egy kedves kislány táskáig.

zoob építőt követelő kisfiú mém