Karácsonyi ajándék ötlet: kártya, CD

Karácsonyi ötlet: állatos kártya játék CD-vel

CD és kártya játék az állatok hangjaA karácsony közeledtével a szülők általában örülnek minden ötletnek, hogy milyen ajándék, játék kerüljön a karácsonyfa alá. Egy nagyon szép, és sokoldalú játékkal mi is részt vennénk a képzeletbeli ötletbörzén.
Amit szeretnénk bemutatni, az egy dán kártyajáték CD lemezzel. A dekoratív kis műanyag bőröndben tárolható, kézzel festett kártyákon nagyon szép állatfigurák láthatók, minden állatból 2-2 darab. A CD lemezen pedig minden állat hangjáról felvételek hallhatók, háromszor egymás után.

A játék lényege a kártya képeinek és a CD lemez hangjainak párosítása. Amikor a gyerek meghallja egy állat hangját a CD-ről, fel kell mutatnia a megfelelő kártyát. Két gyerek is játszhat egyszerre, hiszen minden kártyából 2 darab van. Aki gyorsabban mutatja fel a helyes kártyát, az nyer.

Mit fejleszt ez a játék?

A hang felismerés, a hang memória nagyon fontos képesség a nyelvtanuláshoz. A hangok, szavak megfelelő kiejtéséhez szükség van arra, hogy emlékezzünk a minta hangokra. A játék a hallás észlelés fejlesztéséhez tökéletesen megfelelő eszköz.

Ugyanakkor a kártyák beszélgetés témájaként is használhatók, fejlesztik a szókincset, a fogalmazási készséget. Rengeteg kérdést tehetünk fel a kártyákról, csak néhány nagyon egyszerű példa: Hol él a cica? Mit eszik a papagáj? Hány lába van a kutyának? A gyerek életkorának megfelelően bonyolíthatjuk is a témát: melyek a háziállatok, a vadállatok, melyiknek van bundája, melyiknek tolla, stb. Mivel minden állat képéből 2 kártyalap van, egyszerű memória játékként is használhatjuk a paklit.

Egyébként ennek a dán játéknak további testvérei is léteznek. Az előzőekben ismertetett állathangok a természet hangjai kártyás CD játékkal kombinálva nagyon bőséges lehetőséget nyújtanak a hallás észlelés, a hang memória fejlesztéséhez. A játék nagyon esztétikus, szép képei vonzóak a gyerekek számára. A műanyag kisbőrönd kényelmes tárolást tesz lehetővé és megfelelően védi a CD lemezt is.