9 játékötlet hiperaktív gyerekeknek

9 játékötlet hiperaktív gyerekeknek

jatek-hiperaktiv-gyereknekAlig két hónap és itt a karácsony. A szülők ötleteket gyűjtenek a játék vásárláshoz. Szerencsés esetben ismerik a gyerek “kivánságlistáját”, és az azon szereplő játékok kaphatók is.
Mit tegyenek egy hiperaktív gyerek szülei? Ők miből válogassanak? Érdemes ismét kihangsúlyozni, hogy mindenképpen olyan játékot vásároljanak, amely a hiperaktív gyerek erősségeit fejleszti, az önbizalmát növeli és nem igényel hosszú ideig tartó koncentrációt. Ezekhez adunk most 9 játékötletet.

1. ötlet: Egyszerű gyurma, homokgyurma

Kisgyerekek számára a gyurma, homokgyurma nagyon jó játék. Egy hiperaktív gyereknek azonban ne vásároljon bonyolult szetteket, hanem egyszerűen csak gyurmát, legfeljebb 1-2 formát tegyen mellé. Ezáltal a gyerek a saját ötleteit tudja megvalósítani, mindenféle őrültnek tűnő formákat tud kialakítani. Nem lesz ideges, ha a gyurma nem illik bele egy formába. Tanácsos többféle színű gyurmából összeállítani az ajándékot. A cél az egyszerűség.

2. ötlet: Mickey Bársonytapi lottó-bingó

A hiperaktív gyerekek játékainál különösen fontos, hogy azok valamelyik érzékszervükre hassanak. Ez a bársonyos, tapintós lottójáték kellemes érintésével jó hatással lesz a gyerekre a játék során.

3. ötlet: Twister

Nevetés, mozgás kiséri végig a Twister játékot. A teljes sikerhez előbb győződjünk meg, hogy a gyerek biztonsággal meg tudja különböztetni a jobb és baloldalt. Ha ez még nem megy, itt az alkalom a megtanítására!

4. ötlet: Állatos építőjáték

A fakocka építőjáték mindig nyerő, de ez a műanyag állatos építőszett igazi szórakozás. Bár már 10 hónapos csecsemők számára is alkalmas játék, óvodáskorú hiperaktív gyerekek kedvencévé is válhat. Az elemekből gyorsan építhető állatforma, a figyelemfelkető élénk színek vonzóvá teszik a játékot. A szettben levő kerekekkel az állatok mozgásra bírhatók.

5. ötlet: Bilibó

A hiperaktív gyerek nem képes órákon keresztül ugyanazt a műveletet, vagy különleges koordinációt igénylő mozgást végezni. A Bilibó azonban kivétel! Ha ebbe beleül a gyerek, élvezni fogja a pörgést, levezetheti felesleges energiáit. Ha megfordítja a Bilibót, akkor pedig lehet a tetején is mászni, vagy onnan hallgatni a mesét.

6. ötlet: Kreatív gyöngyfűzés, ujjfestés

Egy kreativitást igénylő játék is lehet megfelelő ajándék, ha a játékban nem a végeredmény, hanem a játék folyamata a lényeg. Ilyen szempontból a legjobb az ujjfesték, vagy egy egyszerű, zsinórt nem igénylő gyöngyfűző. A gyerek élvezni fogja az alkotás menetét, elengedheti fantáziáját, hamar sikerélménye lesz. A Pop Arty gyöngyfűzővel pedig egyszerűen tud ékszert készíteni, mert nem kell a zsinór befűzésével bíbelődnie.

7. ötlet: Barkács szett

Túl egyszerűnek tűnik? Egy barkács készlet nemcsak a finommotorikai képességet fejleszti, hanem a megvalósítás örömét is hamar meghozza. Persze nemcsak a hiperaktív gyerekek számára fontos ez az érezés. Ezzel a hab barkács készlettel nagyon gyorsan készíthető egyedi konstrukció. Könnyű szabni, szögelni, biztos a siker!

8. ötlet: Fogaskerék kaleidoszkóp vagy Georello

Az egyik legjobb vizuális élményt nyújtó fogaskerék játék hiperaktív gyerekek számára. A lurkók megismerik a tárgyak közötti kapcsolatot, miközben kisérletezgethetnek a színes fogaskerekekkel. Saját fantáziájuk alapján állíthatnak össze bármilyen egyszerű vagy bonyolultabb fogaskerék rendszert. Mindezt nagyon gyorsan!

9. ötlet: Lebegő labda

A szórakoztatáson kívül több funkciót is betölt a lebegő labda. Ha megfújják a sípot, a végére elhelyezett ping-pong labda a levegőbe emelkedik. Helyes levegővételre késztet, és a szemet is megmozgatja, hiszen követni kell a labda útját. Ha elgurul a ping-pong labda akkor sincs baj, lehet rohanni, mászni utána! Micsoda energialevezető gyakorlat!