A kövérség érzelmi ára

A kövértől a lelkibeteg gyerekig

kövér gyerek mérlegen
Ilyen túlsúlyos vagyok?

Ugye ön is azt szeretné, hogy gyereke egészséges és boldog legyen? Sok mindent tehet ennek érdekében a szülő, keserves tapasztalatoktól mentheti meg gyerekét.

Az elmúlt napokban két rémísztő vizsgálati eredményt olvastam: a magyar ifjúság negyede kövér, és egyre több a lelkibeteg gyerek. Ez utóbbi témában dr. Sófi Gyula gyermekpszichiáter és Bodó Katalin óvodapszichológus tapasztalatai igencsak ijesztőek.

Testünk lelkünk szoros egységet alkot. Jól leképezi a lelkiállapotunkat az, hogy a testünk milyen állapotban van egy adott pillanatban. A stressz és a lelki problémák a gyerekeket sem kerülik el.

A felnőttekhez hasonlóan, ők is egyik módszerként az evést használhatják ezen bajok enyhítésére. A sok majszolásnak aztán előbb- utóbb túlsúly lesz a vége, ami további lelki bajokhoz vezethet.

A gyermek lelkibetegsége mögött rejlő okok megismerése, azok megszüntetése nehéz és türelmet igénylő feladat. Sok esetben a szülőknek szakember segítségére van szüksége.

Viszont vannak okok, amiknek elhárítását anyu és apu mégis csak képes lehet megoldani. Egyik ilyen ok a kövérség, finomabban fogalmazva a túlsúly.

Stressz a túlsúly miatt

kövér gyereken csúfolódó kislány
Beee… te meg kövér vagy!

Általános nézet, hogy a kövér ember kedvesebb, nem olyan agresszív. Dr. Dinya Zoltán pszichológus szerint viszont a túlsúlyos társaink inkább elfojtják indulataikat, elrejtik szorongásaikat, és mindezt az evéssel kompenzálják.

A testi bajokon kívül milyen érzelmi problémával kell megküzdenie egy duci gyereknek?

  1. Szociális stigma, ez legalább olyan romboló, mint maga a kövérség. Bár a túlsúly gyakoribbá válásával ez a stigmatizáció enyhül, de még létezik. A kövér gyereket lehet, hogy az adott közösség kevésbé szerethetőnek tartja.
  2. Igaz, hogy némely kövér gyerek népszerű a többiek között, de lehet, hogy az ő önbecsülése alacsony. Ugyanis ő bizonyos feladatokat egyáltalán nem, vagy csak nagy nehézségek árán képes elvégezni. Gondoljunk a tornaórára. A folyamatos viccelődés a dagival, egyre mélyebbre taszítja a kölök önértékelését.
  3. Ha a gyerek nem tudja kezelni a testsúlyával kapcsolatos megjegyzéseket, depressziós lehet. Úgy érezheti, hogy ő sehova nem tartozik, kitaszított. A depresszió következtében teljesen magába vonulhat, és mire felnő klinikai esetté válik.
  4. A zaklatott gyerek érzelmi biztonságot keres, és ezt az evésben találhatja meg. Ironikus helyzet, de a ducisága miatti zavartságot további evéssel próbálja oldani.
  5. A túlsúly a későbbi élet során diszkrimininációhoz vezethet. A kövér ember bizonyos munkákra egyszerűen a testsúlya miatt nem alkalmas. Lányoknál problémát jelenthet a párválasztásban.

A fenti felsorolás rövid, de egy életre szóló boldogtalanságot rejtenek az egyes pontok. Ha ön, aki ezt a cikket olvassa szintén túlsúllyal küzd és van duci gyereke, most egy pillanatra legyen nagyon őszinte önmagához. Gondoljon vissza a saját gyermekkorára, idézze fel amikor gúnyolták, csúfolták, kihagyták valamiből. Mit érzett akkor?

Tegyen meg mindent azért, hogy a gyermekének ne kelljen a kövérsége miatt stresszben élnie, lelkibetegséggel küzdenie. Hiszen lesz a kisfiának, kislányának még éppen elég más gondja az életben!

További ötleteket a túlsúly csökkentésére  itt olvashat, alkalmas sportszereket pedig a webáruházban talál. A bejárat a baloldalon levő piros téglalapról nyílik!

Mihály Katalin