Új társasjáték: Nézz és gondolkodj!

Nézz, gondolkodj, nyerj! – logikai kirakó játék

forma-felismerő-játék-részlete
Hol van az azonos minta?

Ha a szülő arra kíváncsi, hogy kisiskolás korú gyermeke könnyen vagy nehezen tanul-e új ismereteket, illetve képes-e többféle megoldás felismerésére, akkor vegye elő a Nézz és gondolkodj kirakót és játsszanak együtt.

A játék során kiderülhet, hogy életkorának megfelelő-e a gyermek vízuális érzékelése. Vajon kellő mértékben tud-e a részletekre figyelni? Ezek a jelek ugyanis az esetleges tanulási zavarok korai előrejelzésében segítenek.

Ennek az igazán remek forma felismerést és gondolkodást fejlesztő játéknak a másik előnye, hogy egyénileg és csoportban is játszható. Az egyéni játékos az idővel küzd, a csoport tagjai az időn kívül egymással is versengenek.

Nézz és gondolkodj! logikai játék
Nézz és gondolkodj! logikai játék

A logikai puzzle játék elve

A játék során az a feladat, hogy a játékos hasonlítás révén felismerje a rejtett mintákat. Ez csak látszólag egyszerű feladat, mert a játék 70 db lapocskája mind különböző!

A pakliból kihúzott alakzatok párját kell megtalálni a játáktáblán. A mintákon kívül a színek is fontosak, tehát összetett feladatról van szó.

Az igazán jó megfigyelők azt is felismerik, ha a játéktábla valamelyik lapjának elforgatásával alakul ki a minták azonossága. Itt van szerepe a többféle megoldásnak.

Különböző szabályok szerint más-más játékmódot követhetünk. Például a lapok az éleik mentén illesztve legyenek azonosak, vagy a sarkaiknál illeszkedjenek. Minél kevesebb négyzetből áll az alaptábla, annál nehezebb a játék.

A 6 évesnél fiatalabb gyerekek is hasznos és izgalmas időt tölthetnek a játékkal, de nekik több időt kell adni a megoldásra, az azonos színek és formák felfedezésére. Még azt is meg merem kockáztatni, hogy egy nyugdíjas klub tagjai számára is jó kihívás lenne ez a játék.

Mihály Katalin