Okos eszközök, okos szülők

Okos szülők okos telefonja

reptéri várakozás
Reptéri várakozás

A reptéren ülök, még 4 óra van a csatlakozásig. Körülöttem legtöbben az okos eszközeikkel matatnak. Okostelefon, tablet, mini laptop, stb. Még a gyerekek is valamilyen készülék felületét nyomkodják. Nincs tömeg. A legszélső széken ülök, a tőlem balra lévő helyen a csomagom. Az attól balra levő széken ül egy fiatalasszony egy bébivel az ölében. Mellette a másik két kisfia. Néha az anyukával egymásra pillantunk egy mosoly erejéig.

A legkisebb kölök alig 1 éves lehet, a másik kettő már talán iskolás, 6 és 8 éves körüli. Egészen döbbenetes látványt nyújt ez a család. Mindegyik gyerek előtt mesekönyv van, azt nézegetik. Hihetetlen, a nagyobbak sem telefont nyomkodnak, őket is igazi könyv köti le. A picinek persze az anyuka mesél, a csöppség pedig lassan félálomban nézi a színes képeket.

Egyszerűen nem tudom megállni, muszáj megszólítanom az asszonyt. “Tudja, hogy milyen jó látni a gyerekeit igazi könyvvel a kezükben, tablet helyett?” A hölgy bemutatkozik, Morgan a neve, amerikai. (Korábban azt hittem, hogy a Morgan férfinév.) Én is bemutatkozom. Úgy látszik örül a megjegyzésemnek, mert elkezd mesélni. Egy nagyon elgondolkodtató történet kerekedik ki szavaiból.

Morganék problémája

internet addikció
Internet addikció

Amikor a legidősebb gyereke 6 hónapos volt, és ő a szőnyegen játszott vele, Morgan gyakran kézbevette az állandóan az internethez kapcsolt telefonját, gyorsan rápillantott az üzenetekre, a facebook oldalára. Úgy érezte, a baba úgysem tudja, hogy ő ilyenkor mással van elfoglalva. Aztán arra gondolt, hogy mi van, ha mégis.

Nagyon jó szülő szeretett volna lenni, és szerette volna azt hinni, hogy amikor a kisfiával van, akkor teljes figyelmét neki szenteli. Azonban ez nem volt igaz, és emiatt furdalta a lelkiismeret. Úgy érezte, hogy megfosztja valamitől a fiát. Egyébként hasonlóan viselkedett és vélekedett a férje is.

Egyre többet vívódtak emiatt, és egyre gyakrabban beszélgettek erről a témáról.
Azt szerették volna, ha majd nagyobb lesz a kisfiú, akkor jól ismerje az okos eszközök nyújtotta lehetőségeket, az iPad használatát. Azonban semmiképpen nem szerették volna, hogy ez amolyan szenvedéllyé váljon, menekülési útvonallá. Nem akarták, hogy az étteremben az iPad-jén játsszon, míg ők beszélgetnek.

Azt akarták, hogy ismerjen meg más játékokat is, tanulja meg, hogy hogyan lehet igazi emberekkel beszélgetni, és az iPad-en kívül igazi könyvek is léteznek.

Okos szülők megoldása

Morgan és férje úgy vélte, hogy a leghatékonyabb eszköz a példamutatás. A férjével együtt elhatározták, hogy a saját internetezési idejüket is korlátozzák. A gyereknek minden áldott nap olvasnak mesét. A gyerekkel töltött idő alatt félreteszik az okostelefont, és bárhol vannak, nem fogják azonnal felkapkodni, ha csörög. A férj munkahelye ez alól kivétel.

Morgan szerint ez eleinte irtó nehéz volt, mert nagyon hozzászoktak a telefonjaikhoz. Mégis megszokták az új életmódot, sőt újabban már Facebook-mentes hétvégéket is tartanak.

“A technika sokat segíthet, de néha rombolhat is. Semmit nem fogok elmulasztani, ha úgy döntök, hogy nem nézem 5 percenként az emailemet, vagy kihagyom a Facebook-ot pár órára. Az üzenetek később is ott lesznek. Viszont amit nem hozhatok vissza, az az idő, amit a családommal tölthettem volna, és a lehetőség, hogy jó példát mutassak a fiamnak. Amikor a másik két srác megszületett, az iPhone már nem okozott gondot” – mondta Morgan.

Alighogy befejezte a mondatot, elnézést kért mert a férjétől érkezett üzenetre válaszolnia kell. Ezen mindketten jót nevetünk, de hát én nem tartozom a családjához. Most a legfontosabb, hogy a férj tudja, hogy jól vannak.

Az eredmény

Felhőben tárolt információ
Felhőben tárolt információ

Ránézek a két fiúcskára. Úgy látszik, a mindennapos meseolvasás meghozta gyümölcsét, mert ők ránk sem hederítenek. A pici közben elaludt. Morgan elmesélhette az okos eszközökkel kapcsolatos vívódásukat és a megoldást. Én pedig gazdagabb lettem egy okos házaspár sikerének titkával, ahogyan le tudták győzni saját telefonos szenvedélyüket.

Később, amikor a felhők fölött jár a gép, arra gondolok, hogy a repülők mellett egy csomó láthatatlan részecske formájában itt cikázik az okos eszközökön keresztül küldött információ. Tényleg mindig, mindent, azonnal kell tudnunk? Örömmel idéztem fel, amit korábban írtam a mesélés előnyeiről.

Ha valaki mégis szeretne egy puha telefont adni a kisbabája kezébe, akkor ezt ajánlom. Ez a plüss telefon nem okos, de szenvedélyt sem okoz.