Az autista anyukája talán kövér volt?

Az autizmus már az anyaméhben kezdődik?

Az autizmus az anyaméhben kezdődik
Az autizmus az anyaméhben kezdődik?

A túlsúlyos és cukorbeteg anyák gyermekeiben négyszer nagyobb eséllyel alakul ki az autisztikus spektrum zavar (ASD), mint a normál súlyú és nem cukorbeteg anyák gyerekeiben.

Ez a sommás megállapítás 2016. január 29-én jelent meg a Pediatrics (magyarul gyermekgyógyászat) című szaklapban. A tudományos vizsgálatot az amerikai Johns Hopkins Bloomberg Közegészségügyi Egyetem professzora, Xiaobin Wang vezette. A cikk rövidített, angol nyelvű változata itt olvasható.

A professzor elmondása szerint az már régóta ismert tény, hogy az anya túlsúlya és cukorbetegsége az anyai szervezetre káros. Most viszont olyan bizonyítékot találtak, ami ennél jóval távolabbra vezethet, mert az anya említett  állapota a gyermek hosszútávú idegrendszeri fejlődésére is hatással van. A kutatók nem azt állítják, hogy az anya kövérsége és terhességi diabétesze biztosan autizmust okoz a gyermekben, hanem azt, hogy a két dolog társítható.

Az autisztikus spektrum zavar az idegrendszer fejlődésének zavara, amely komoly problémákat okozhat a gyerek szocializációjában, verbális és nem verbális kommunikációjában, ismétlődő viselkedési szokásaiban.

Az amerikai kutatás értelmezéséhez érdemes megjegyezni, hogy Amerikában az 1960-as évektől kezdve minden 68 gyerekből 1 autizmusban szenved. Ugyanebben az időszakban az amerikai fogamzóképes korú nők körében a kövérség és cukorbetegség szinte járványszerű méreteket öltött. Egy 2014-es felmérés szerint a magyar nők 64 százalékának túlsúly problémája van. Azért ennél az adatnál ne felejtsük el, hogy ebben a magas értékben minden nő benne van, nem csak a fogamzóképes korúak.

Wang professzor és kollégái a kutatásuk során 2734 anya-gyerek párost vizsgált. A szülés után 1-3 nappal az anyákat kikérdezték, testsúlyukra és terhesség előtti vagy alatti cukorbetegségükre vonatkozó adatokat feljegyezték. A gyerekeket átlagosan 6 évig figyelték.

A nyomonkövetési időszak alatt a gyermekek 4 százalékánál diagnosztizáltak autizmust, 5 %-nál mentális problémát, és közel egyharmaduknál valamilyen fejlődési rendellenességet. Néhány gyermeknél többféle rendellenesség együttesen is előfordult.

A kutatásban szintén résztvevő Dr. M. Daniele Fallin  azt nyilatkozta, hogy a vizsgálati eredmény arra a kockázatra hívja fel a figyelmet, hogy az autizmus a méhben kezdődik. A jövőben azt kell megvizsgálni, hogy a kövérség és a cukorbetegség együttes fennállása mitől okozza ezt a fokozott autizmus előfordulást.

Korábbi vizsgálatok már utaltak arra, hogy kapcsolat van az anyai diabétesz és a gyermek autizmusa között, azonban a túlsúly és cukorbetegség együttes hatását még nem vizsgálták. Már a terhesség előtt fennálló cukorbetegség és a terhesség alatt kialakult cukorbetegség is növeli a kockázatát a születendő gyermek autizmusának.

A kutatók még nem teljesen értik, hogy milyen biológiai folyamatok állnak amögött, hogy a kövérség és diabétesz emeli az autisztikus spektrum zavar kialakulásának esélyét. A túlsúly és a cukorbetegség úgy általában stresszt okoz a szervezetnek.

Korábbi vizsgálatok arra utalnak, hogy az anya kövérsége a magzat fejlődő agyában gyulladást okozhat. Más tanulmányok szerint a túlsúlyos nőknél alacsonyabb a folsav és a B vitamin szint, amelyek pedig alapvető fontosságúak a magzati fejlődéshez.

Dr. Fallin annak a véleményének adot hangot, hogy az autizmus csökkentése érdekében nem csak a terhesség alatti egészséggel, hanem már a fogamzás előtti egészséggel is foglalkozni kell.

Persze ez nem azt jeleni, hogy az anya a felelős a gyermek autizmusáért, de mindenképpen nagyon oda kell figyelni a gyermekvállalás előtt álló nők testsúlyára.

2016. április 2. az Autizmus Világnapja, melynek tiszteletére Mosonmagyaróváron is megrendezik a hagyományos Kék Sétát.

Mihály Katalin