Erős szívdobogás

Izgatott szívdobogás

Sztetoszkóppal hallgathatod a szívdobogást
Sztetoszkóppal hallgathatod a szívdobogást

Az elmúlt napokban azzal szembesültem, hogy a szívünk állapota egy perc alatt megváltoztathatja az életünket.

Bizonyára már tapasztaltad, hogy ha futsz, rohansz, úszol, focizol erősebb lesz a szívdobogásod. Talán azt is érezted már, hogy ha izgatott vagy, akkor is erősebben ver a szíved.

Amikor a háziorvos megvizsgál, először a sztetoszkópot veszi elő, hogy a szíved dobogását meghallgathassa.

Gondoltál-e arra, hogy milyen érdekes lenne ha ezt te is megtehetnéd? Mennyiben lenne más a szívverésed torna után és olvasás után? Ha van otthon játék doktortáska, abban is van sztetoszkóp. Arra a korongban végződő, két ágú műanyag csőre gondolok, aminek a végeit a füledbe helyezheted. Ha igazából szeretnéd meghallgatni apu vagy a testvéred szívhangját, egyszerűen készíthetsz játék sztetoszkópot.

Hogy működik a sztetoszkóp?

Szívhang vizsgálata
Szívhang vizsgálata

Amikor az orvos a sztetoszkóp korong alakú részét a mellkasod fölé helyezi, a tölcséren és a műanyag csövön át hallhatja a szíved hangját, a levegővételed hangját.

A sztetoszkóp részei ugyanis felnagyítják a testből jövő hangokat. A csövön át a hangok az orvos fülébe jutnak, aki azt gondosan figyeli. A szívünk kicsi pumpaként működik, mindenhova szállítja az oxigént. Ha fekszünk kevesebb oxigén kell, ha futunk akkor több. A hangból az orvos következtetni tud arra, hogy milyen állapotban van az illető szíve.

Sztetoszkóp készítése

Játék sztetoszkóp kellékei
Játék sztetoszkóp kellékei

Nagyon egyszerű a feladat, és a kellékek is teljesen hétköznapiak. Itt a lista a szükséges anyagokról:

 • ragasztószalag
 • olló
 • műanyag tölcsér (1 vagy 2 darab)
 • konyhai papírtörlő karton hengere, vagy egy darab műanyag öntözőcső
 • stopperóra

Ha a kartonhengeres változatot készíted, gondosan kövesd a következő két egyszerű lépést és hamarosan elkészül a saját sztetoszkópod.

 1. Tedd a tölcsér szárát a kartonhengerbe.
 2. A ragasztószalaggal nagyon alaposan ragaszd körbe. Ügyelj arra, hogy a ragasztás légmentes legyen. Íme, készen is van!

Ha a műanyag öntözőcsöves sztetoszkópot választod, így készítsd:

 1. Az egyik tölcsér vékony végére húzd rá a műanyag csövet.
 2. A ragasztószalaggal alaposan tekerd körbe.
 3. Fogd a másik műanyag tölcsért és végezd el az előző pontban leírtakat.

Az eszköz kész, kezdődhet az orvosi vizsgálat. Te leszel a doktor. Tudnod kell, hogy minél vékonyabb ruhát visel valaki, annál jobban hallhatod a szívhangjait.

Tegyük fel, hogy apu az első önkéntes jelentkező.

 • Tedd a mellkasának a bal oldalára a sztetoszkóp tölcséres végét. A tölcsér teljesen simuljon apu testéhez. Ha a két-tölcséres változatod van, akkor az egyik tölcsért tedd apu mellkasához.
 • Most tedd a füled a kartonhenger végéhez és nagyon figyelj. Ha a két-tölcséres változatod van, akkor a másik tölcséren át hallgatózz. Tisztán hallod a szívverést? Ha igen, akkor folytathatod.
 • Vedd elő a stopperórát, és újra hallgasd meg apu szivét. Számold meg, hogy 15 másodperc alatt hányat dobban, majd a kapott számot szorozd meg néggyel. Az eredmény azt mutatja, hogy nyugalmi helyzetben apu szíve hányat dobban percenként. Írd fel! Egy kis matek kérdés: miért 4-el szorozzuk a 15 másodperc alatt mért számot?
 • Most pedig kérd meg aput, hogy 2 percig tornázzon. (Közben meghallgathatod a testvéred, vagy valaki más szivét is.)
 • A két percnyi torna eltelte után ismét számold meg apu szívverését, de csak 10 másodpercig figyelj! Az eredményt most 6-al szorozd meg, mert így kapod meg az 1 perc alatti szívverések számát. Ezt a végeredményt is írd fel.

Gondoltál-e arra, hogy vajon a második kisérletben miért csak tíz másodpercig számoltunk? Nos elárulom! Azért, mert a gyakorlat befejezése után a szív hamar elkezd lassulni, visszaállni az eredeti állapotába. Ezért a tíz másodperc jobban jellemzi a szív működését.

Ha van a családban több önkéntes vállalkozó, velük is elvégezheted az előbbi kisérletet. Kérj meg valakit, hogy a te szívedet is hallgassa meg és írja fel a 2 eredményt.

Mit mutat a szívdobogás?

Nézd meg a kapott eredményeket. Apu szive valószínű többet ver a tornázás után, tehát a második szám nagyobb lesz. Mit gondolsz, vajon miért? A választ próbáld meg te kitaláni, de kicsit segítek: tornázáskor több oxigén kell a szervezetnek, ezért….

A többit rád bízom, vagy beszéljétek meg a családdal.

Extra tippek

Próbáld ki, hogy mialatt a páciensed szivét hallgatod, ő a kezeiben kisméretű masszázslabdát nyomogat. Ezzel 3 mérési eredményed lesz: nyugalmi, labdanyomogatós, és torna utáni. Hasonlítsd össze ezeket a számokat! Mi a sorrend?

Remélem a te szívdobogásod rendben van. No és persze a család többi tagjának sincs szívbaja. Amikor legközelebb találkozol a háziorvossal, mesélj neki a kisérletről.

Mihály Katalin