Halloween matek játék Denivel

Deni, a Halloween denevér

Deni a halloween denevérHalloween ünnepén előjönnek a szellemek, boszorkányok és a denevérek. Deni viszont egy aranyos denevér, sőt segít neked a számok felismerésében. Ez a letölthető feladat különösen azoknak hasznos, akik egy tanulási zavar, a diszkalkulia miatt szenvednek, felcserélik a számjegyeket.

A játék menete

Töltsék le és nyomtassák ki a feladatlapot. Deni alakja felett egy betűkkel leírt szám olvasható. A denevér kiterjesztett szárnyai pedig számokat tartalmaznak. Keresd meg a leírt számnak megfelelő számjegyeket és karikázd be. Nagyon kell figyelni, mert trükkösek a számok. A letölthető feladatlap 3 oldalt tartalmaz.
Szülők figyelem! Ha a gyerek elvégezte mind a 6 feladatot, a 3. oldalon levő üres figurákkal további feladatokat találhat ki.

Deni segít az osztásban is

Néha pillanatok alatt kell eldönteni, hogy valamelyik szám osztható-e maradék nélkül egy másik számmal. Erre különböző szabályok léteznek. Deni most megmutatja neked, a legegyszerűbb szabályokat. Megtudhatod, hogy melyik szám osztható kettővel, hárommal, vagy öttel.

  • Minden páros szám osztható kettővel. Ha a szám utolsó számjegye 2, 4, 6, 8 vagy 0, akkor a szám páros, érvényes rá a szabály.
  • Hárommal osztható az a szám, aminek a számjegyeinek összege hárommal osztható. Például a 4350 osztható 3-al, mert 4+3+5+0=12, és a 12 osztható hárommal.
  • Öttel osztható az a szám, aminek az utolsó számjegye 0 vagy 5.

Mire jó ez? Például 453 gyerek hajózni indul. A parton 3 hajó van, de csak akkor indulnak el, ha mindegyikbe azonos számú gyerek száll be. Fél perc alatt ki kell számolni, hogy ez lehetséges-e.
Neked ez a számolás csak egy pillanatig tart, hiszen ismered a szabályt. 4+5+3=12, az eredmény osztható 3-al, tehát a 3 csónakba azonos számú gyerek jut. Számold ki akkor, hogy egy csónakba hányan szállhatnak be.
Töltsd le ezeket a szabályokat, nyomtasd ki és kapsz egy jópofa fali dekorációt is. Ha sokat nézegeted Denit, a szabályokat is könnyen megjegyzed!