Ivós játékok, bulik – figyelmeztető jelek

Ivós játékok, bulik – figyelmeztető jelek

tinedzserkori-alkohol-problema
Kitört a szünidő, egymást érik a bulik. Sokan kedvelik az Alkoholi vagy a Részegedj okosan társasjátékot, de ezek nem tinédzsereknek valók, bár ők is szabadon megvehetik a játékboltban. A megfelelő korosztálynak kétségtelenül jó játék.

A 18 év alattiak számára egyszerűen nem létezik “biztonságos” mennyiségű alkohol, mert az ő szervezetük, agyuk még fejlődésben van. A drogokról nem is beszélve. Nyáron, a bulik idején sok szülő pedig aggódhat a “szomjazó” tinik miatt.

Általában alkoholt fogyasztani és alkohol problémával küzdeni két külön dolog. Nem könnyű megállapítani, hogy egy tinédzsernek van-e alkohol gondja. Milyen jelekre figyeljen a szülő?

Nehéz a válasz, mert az erős hangulatváltozás, dühkitörés, érzelmi hullámzás, érdeklődés változás amúgyis hozzátartozik a normál kamaszkorhoz.

A szülő számára figyelmeztető jelek

A következő felsorolás azokat a tüneteket tartalmazza, amik alkohol vagy drog problémára vezethetők vissza.

 1. Iskolai teljesítmény romlása, gyakori hiányzás.
 2. Barátok között titkos, “kódolt” nyelven kommunikálnak.
 3. A gyerek igyekszik titkolni kikkel és hol tölti az idejét.
 4. Egyre gyakrabban, szokatlan módon elkülönül.
 5. Hirtelen új “barátai” keletkeznek, akiket az iskola kevésbé érdekel, furcsán öltözködnek.
 6. Szokatlan hangulatváltozások tapasztalhatók.
 7. Érthetetlenül megváltoznak az alvási szokásai, álmatlan lesz, vagy éppen ellenkezőleg, nehezen kel fel.
 8. Intenzív parfűm használatba kezd, vagy a szobját gyakran illatosítja (ezzel próbálja elfedni az alkohol szagát).
 9. Hirtelen sok pattanása lesz, akné keletkezik az arcán.
 10. Elkezd szájöblítőt használni, vagy sokkal többet, mint korábban.
 11. Elkezd szemcseppet használni (a véres vagy tágult pupillákat próbálja elfedni)
 12. A holmija között tűt, apró nylon tasakokat találni.

A listán szereplő jelenségeknél a lényeg a hirtelen változás, az irracionálisnak tűnő új viselkedésbeli forma megjelenése.

Felkészülés a beszélgetésre

tinedzserkori-alkohol-problema

Ha a fentiek valamelyikét tapasztalja a szülő, vagy más jelekből alkohol, drog abúzusra gyanakszik, akkor elérkezett az idő a beszélgetésre. Ez sajnos a dolog természete miatt nem lesz könnyű, de a gyerek jövőbeni fizikai és mentális egészsége érdekében szükség van a párbeszédre.

A beszélgetés és az aktív figyelés az első lépés ahhoz, hogy a probléma létét beismerje a gyerek, és a szülő is. Hogyan kezdje anyu vagy apu?

 1. Előre tervezés. Olvasson, tájékozódjon a témában. Ez egyrészt konkrét információt ad a beszélgetéshez, másrészt a szülő jobban tud segíteni a gyereknek. Tartson próbát, mit és hogyan mond majd a gyereknek. Ez remek módszer arra, hogy majd az igazi beszélgetés során nyugodt maradjon. Hiszen őt is meg kell majd hallgatni, és nem szabad idegesen közbevágni.
 2. Pozitív hangulat. Ha a szülő nyugodt, és pozitívan beszél, nagyobb eséllyel nyílik meg a gyerek, és több információt lesz hajlandó megosztani. Jól gondolja meg milyen szavakat használ. Ne oktassa, leckéztesse, hibáztassa a tinédzsert, mert akkor bezárkózik, sőt veszekedésbe torkollhat a tervezett párbeszéd. Ne nevezze a gyereket alkoholistának, vagy drogosnak. Ezzel csak azt a látszatot keltené, mintha komolyabb lenne a dolog, mint az valójában, esetleg a gyerek azt hiheti, hogy a szülő hisztizik. A tini egészen biztosan nem fog részt venni egy ilyen beszélgetésben.
 3. Fókuszban a viselkedés. Ne az alkoholra, drogra helyezze a hangsúlyt, hanem a viselkedésre. Például, ha észreveszi, hogy a gyerek elkezdett hazudozni, vagy agresszíven viselkedni akkor ilyesmit mondjon, hogy “Látom, kezdesz az utóbbi időben nagyon furcsán viselkedni. Beszélhetnénk erről?”

Bármilyen kényesnek is ígérkezik a beszélgetés, a szülő célja az, hogy pontos képet kapjon a problémáról, ahhoz pedig muszáj a gyerekkel beszélni. Viszont azt is tudni kell, hogy a tiniket nem lehet a párbeszédre kényszeríteni. Nagy tapintatot igényel a szülő részéről.

Lehetséges tennivalók

Ha már létrejött a beszélgetés és kiderült, hogy sajnos van alkohol vagy drog problémája a gyereknek, a szülő kénytelen bizonyos dolgokat megtenni.

 1. Ha a családban több gyerek van, mindenképpen beszéljenek velük is. Az életkoruknak megfelelő szinten mondják el nekik, hogy testvérük most nehéz időket él, legyenek hozzá megértők.
 2. Ha valós az alkohol probléma, ne tartsanak otthon szeszt, vagy a problémás gyerek semmiképpen ne tudjon hozzáférni.
 3. Szigorúan ellenőrizzék hova megy, és ha lehet, kisérjék el, menjenek érte.
 4. Ha kap zsebpénzt, kontrollálják, hogy mire költi, vagy átmenetileg vonják meg.
 5. Súlyosabb esetben beszéljenek egy addiktológussal. A háziorvosok az egészséggel kapcsolatos problémákban tudnak segíteni, de a szenvedélybetegségek kezelése külön szakterület.

Jó hírrel zárnám. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet (Nefi) együttműködésében készült 2014-es felmérés
szerint 2010-hez képest csökkent a fiatalok alkohol és cigaretta fogyasztása, de még mindig kedvezőtlenek a számok. A parti drogok viszont félelmetes tendenciát mutatnak.

Nagyon figyeljen a család a tinikre, az életük múlhat azon, ha a szülők nem veszik észre, vagy elnagyolják az ivászattal kapcsolatos problémáikat. Ez esetben is a legjobb megoldás a példamutatás.

Lejegyezte: Mihály Katalin